Cursus SOLK
Heeft u langdurig lichamelijke klachten, waarvoor na medisch onderzoek geen duidelijke verklaring te vinden is, dan komt u mogelijk in aanmerking voor de cursus SOLK. Deze afkorting staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. U kunt hierbij denken aan voortdurende hoofdpijn, rugpijn, duizeligheid of vermoeidheid.

Inhoud cursus
In de cursus worden volgens de laatste inzichten ontspannings- en mindfulnessoefeningen gegeven en er wordt veel uitgelegd over de werking van emoties en stress op het lichaam en ook wat de rol is van de omgeving hierbij. Aan de hand van een persoonlijk geformuleerd doel leert u hoe u beter kunt omgaan met uw lichamelijke klachten. Belangrijke thema’s zijn grenzen en hulpbronnen.
Mensen die tot nu toe aan de cursus hebben deelgenomen voelden zich beter en zeiden meer controle te hebben over kun klachten.

De cursus wordt geleid door Rocky Loots, psychosomatisch werkend fysiotherapeut i.o. en Nelly van Berkel, psychomotorisch therapeut, tevens praktijkondersteuner GGZ. De cursus wordt 2 keer per jaar gegeven en bestaat uit 9 (bijna) wekelijkse groepssessies. De cursus start in februari en september.

Kosten en vergoeding
Wanneer u aanvullend verzekerd bent, wordt de cursus vergoed door uw zorgverzekeraar; indien u alleen een basisverzekering heeft betaalt u € 80,- voor de hele cursus, inclusief een hand-out. Patiënten van buiten het gezondheidscentrum betalen (mits aanvullend verzekerd) ook € 80,-.

Aanmelden
U kunt zich via uw huisarts aanmelden. De praktijkverpleegkundige zal vervolgens enkele gesprekken met u voeren en u wordt gevraagd 2 vragenlijsten in te vullen.