Psychosomatisch gespecialiseerde fysio- en oefentherapie

Soms gaat bewegen moeilijker zonder dat hier een oorzaak van is. Uw huisarts, en ook een specialist kunnen uw klachten niet verklaren.  U blijft bijvoorbeeld pijn houden, alleen maar moe zijn, duizelig zijn of een benauwd gevoel hebben. Of u kunt al een tijd lang niet goed slapen. Na het zoveelste bezoek aan een arts wordt dan gezegd dat uw klachten waarschijnlijk psychisch zijn of ‘tussen de oren’ zitten.

De psychosomatisch therapeut kan u in zo’n geval helpen. In grote lijnen bestaat de begeleiding uit:

  1. Uitleg van hoe het lichaam kan reageren bij overbelasting of bij een omgeving die andere dingen van u vraagt dan u gewend was.
  2. Het leren voelen van uw lichaam. Behalve pijn, gespannenheid of vermoeidheid zijn er ook prettige dingen te voelen. Maar veel mensen die lange tijd druk met andere zaken bezig zijn geweest of voor anderen hebben gezorgd zijn hun eigen lichaam een beetje vergeten. Dan wordt het tijd om weer es te kijken hoe met het er uw eigen lichaam eigenlijk voor staat. Mindfulness oefeningen helpen hierbij, maar ook bijvoorbeeld gewoon weer es een wandeling maken.
  3. Het leren hebben van controle over uw lichaam. De psychosomatisch fysiotherapeut helpt u bij het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. Onder andere door ontspanningstechnieken, het verbeteren van de ademhaling of door oefeningen waarbij u meer vertrouwen in en controle over uw lichaam leert hebben. Ook helpt zij u om een gezonde(re) leefstijl te hebben.

Kortom: de psychosomatisch therapeut helpt u om uw langdurige en soms onbegrepen bewegingsklachten inzichtelijk en hanteerbaar te maken.

Samenwerking met andere deskundigen
Voor de behandeling van psychosomatische klachten is soms samenwerking met andere deskundigen nodig, binnen of buiten het gezondheidscentrum. De psychosomatisch fysiotherapeut werkt dan – met uw toestemming – samen met de verwijzend arts, een psycholoog, een praktijkverpleegkundige of andere zorgverleners. Zij stemmen hun activiteiten op elkaar af, zodat u zo goed en zo vlot mogelijk herstelt.

Vergoeding
Psychosomatische therapie is een specialisatie binnen de fysio- en oefentherapie. Vergoeding gebeurt volgens de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.

Wie?
Rocky Loots is de psychosomatisch fysiotherapeut en Gijs Kroon is de psychosomatische oefentherapeut in onze praktijk.