Wat is fysiotherapie?
De fysiotherapeuten en Mensendieck therapeut behandelen alle klachten die te maken hebben met houding en beweging. Het is een behandelmethode voor klachten aan het bewegingsapparaat (de wervelkolom alle gewrichten, botten en spieren) en de gevolgen die dat heeft voor het uitvoeren van alle dagelijkse activiteiten.

Tijdens de eerste afspraak vormt de therapeut een zo volledig mogelijk beeld van de klachten door onderzoek te doen en vragen te stellen. Aan de hand van deze gegevens stelt de therapeut samen met de patiënt een behandelplan op.

Soorten therapie
Trainingstherapie en oefentherapie
De oefenzaal wordt gebruikt om met actieve oefeningen het herstel te begeleiden. De oefeningen kunnen gericht zijn op onder andere lenigheid, kracht, conditie balans of houding.

In de oefenzaal zijn diverse cardio-apparaten te vinden, waaronder een loopband, hometrainer en roei-apparaat om het uithoudingsvermogen te verbeteren. Krachtapparatuur wordt gebruikt om de kracht en coordinatie van bepaalde spiergroepen te vergroten. De fysiotherapeut kan ook gebruik maken van oefeningen en hulpmiddelen waardoor balans, houding , en stabiliteit verbeterd worden. Ook zal hij u oefeningen geven om thuis te doen om een optimaal effect te verkrijgen

Medical Taping Concept/Kinesiotape
Het Medical Taping Concept is een behandelwijze waarbij gebruik gemaakt wordt van elastische tape. De tape ondersteunt de spieren zonder dat de beweging beperkt wordt. Hierdoor wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd. Medical Tape is voor veel klachten geschikt:

  • Het dempen van de pijn
  • Gespannen spieren rust geven
  • Slappe spieren activeren
  • Ondersteunen van gewrichten
  • Het corrigeren van de lichaamshouding

Massage
Massage is een middel van de fysiotherapeut om het lichaam te behandelen. Bij massage wordt er met de handen een specifieke druk uitgeoefend op onder andere de spieren, pezen en bindweefsels. Hierdoor kan er het volgende bereikt worden:

  • Verbeterde doorbloeding waardoor vocht en afvalstoffen sneller afgevoerd worden.
  • Ontspanning van de spieren
  • Opheffen van knopen en/of blokkades

Houdingstherapie
Een goede houding is erg belangrijk. Bij een verkeerde houding kunnen verschillende klachten ontstaan zoals pijn aan de rug, schouder en nek. Door middel van houdingstherapie wordt de juiste houding doorgenomen en worden er manieren aangeleerd hoe u het beste met de houding om kunt gaan om klachten te voorkomen.

Dry Needling
Dry Needling wordt vooral gebruikt bij spierklachten en wordt als onderdeel van een totale behandeling gebruikt. Het doel van Dry Needling is om de spanning in een spier te verlagen en de eventuele uitstralende pijn te verhelpen. Met ontspanningstherapie wordt u zich bewust van de spanningen die u voelt én leert u daarmee om te gaan.

Ontspanningstherapie
Met ontspanningstherapie wordt u zich bewust van de spanningen die u voelt én leert u daarmee om te gaan.