Functionele neurologische stoornissen

FNS is een aandoening van het zenuwstelsel waarbij het niet meer goed zijn functie kan doen. Hiermee wordt bedoeld dat het zenuwstelsel niet goed gebruikt wordt door het lichaam. Het bijzondere van FNS is dat er geen schade of iets kapot is aan de zenuwen, ruggenmerg of de hersenen, maar wel dat er wel iets mis gaat in de signalen die gegeven worden van de hersens naar het lichaam toe. Het kan worden vergeleken met een radio: de radio doet het wel en er komt geluid uit, maar hij staat op de verkeerde zender.

Er zijn verschillende soorten FNS klachten. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Trillen, Niet meer kunnen optillen van armen of benen, Ledematen die in een positie vast komen te zitten en Loopstoornissen.

Omdat er niks stuk is, kan FNS niet worden gezien op een scan of een foto. Dat wil niet zeggen dat er niks aan de hand is. FNS is een echte aandoening en zit dus niet ‘’tussen de oren’’. Een neuroloog doet de diagnose. Hiervoor heeft hij speciale testen en herkent hij de klachten. Soms zal de neuroloog nog extra onderzoek doen om andere aandoeningen uit te sluiten.

Hoe kunt u FNS krijgen?

Er zijn verschillende oorzaken die voor FNS kunnen zorgen. Al hoeft het niet altijd duidelijk te zijn wat de oorzaak is. De oorzaak is niet belangrijk voor het behandelen van FNS. Een paar voorbeelden zijn:

  • Een ongeval
  • hevige emotie of paniekaanval.
  • Ziekte of ernstige griep.
  • Narcose of een operatie zonder diepe narcose.
  • Periode met veel stress.
  • Soms is er geen duidelijke reden die de klachten uitlokt.

Behandeling van FNS

De eerste stap is uitleg, zodat u als patiënt duidelijkheid heeft over de diagnose. FNS is alleen niet eenvoudig of bijvoorbeeld met medicijnen te verbeteren. Er is wel steeds meer inzicht welke behandelingen effect hebben. Speciaal opgeleide fysiotherapeuten spelen daar een belangrijke rol in. Met de juiste behandeling kan 70% van de patiënten verbeteren.

In het gezondheidscentrum is Rocky Loots gespecialiseerd FNS fysiotherapeut en aangesloten bij FNS-net. Als u vragen heeft over FNS, schroom niet om contact met ons op te nemen. Als u meer wilt weten over FNS kunt u de volgende websites bekijken:

https://functionelebewegingsstoornissen.nl/

https://www.stichtingfns.nl/