Cursus ALK
Heeft u langdurig lichamelijke klachten, waarvoor na medisch onderzoek geen duidelijke verklaring te vinden is, dan komt u mogelijk in aanmerking voor de cursus ALK. Deze afkorting staat voor Aanhoudende Lichamelijke Klachten. U kunt hierbij denken aan voortdurende hoofdpijn, rugpijn, duizeligheid of vermoeidheid.

Inhoud cursus
In de cursus worden volgens de laatste inzichten ontspannings- en mindfulnessoefeningen gegeven en er wordt veel uitgelegd over de werking van emoties en stress op het lichaam en ook wat de rol is van de omgeving hierbij. Aan de hand van een persoonlijk geformuleerd doel leert u hoe u beter kunt omgaan met uw lichamelijke klachten. Belangrijke thema’s zijn grenzen en hulpbronnen. Mensen die tot nu toe aan de cursus hebben deelgenomen voelden zich beter en zeiden meer controle te hebben over kun klachten.

De cursus wordt geleid door Rocky Loots, psychosomatisch fysiotherapeut en Nelly van Berkel, psychomotorisch therapeut, tevens praktijkondersteuner GGZ. De cursus wordt gedurende het hele jaar gegeven en bestaat uit themablokken van 4 opeenvolgende wekelijkse groepsbijeenkomsten. Hierna kan opnieuw doorgegaan worden voor een volgend themablok van 4 bijeenkomsten. Thema’s zijn:

  • 1. Stoppen met vechten, leren accepteren van mijn grenzen.
  • 2. Hoe ga ik om met mijn emoties?
  • 3. Je lijf leren voelen, ken je lijf.
  • 4. Wat zijn mijn hulpbronnen? Leren leven met mijn klachten.

Kosten en vergoeding
Wanneer u aanvullend verzekerd bent, wordt de cursus vergoed door uw zorgverzekeraar; indien u alleen een basisverzekering heeft betaald u €200 voor een themablok van 4 bijeenkomsten van 1,5 uur. Patiënten van buiten het gezondheidscentrum kunnen op eenzelfde wijze deelnemen.

Aanmelden
U kunt zich via uw huisarts aanmelden. De praktijkondersteuner ALK zal vervolgens enkele gesprekken met u voeren om uw klachten te inventariseren en uitleg te geven over het aanbod.

Klik hier voor het bekijken van de informatiefolder ALK GEZ001-58-ALK-folder_LR2